Kamboçya Gezi Rehberi

Eşi benzeri olmayan ülke, Kamboçya…

Kamboçya, mutlaka bir gün görülmesi gereken yerler arasında olmalı. Gerek Tayland’dan gerek Vietnam üzerinden rahatlıkla geçebileceğiniz bu ülke, bizim Vietnam’dan sonraki durağımız idi. Neden gitmeli detaylarından önce kısaca ülkeden bahsedelim.

Kamboçya neresidir? Ne zaman gidilmeli?

Ülkenin resmi adı Kamboçya Krallığı’dır. Ülkedeki kral sembolik olarak bulunmakta ve parlamenter monarşi ile yönetiliyor. Bu ülkenin daha önceki ismi ise Khmer İmparatorluğu (Kimer diye okunur). Peki koskoca imparatorluktan nasıl bugünkü halini almış merak ediyorsanız Kamboçya tarihi yazımızı okuyabilirsiniz.

cambodiamap

Başkent Phnom Penh aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Ülkenin nüfusu yaklaşık 15 milyon ve Kimer dili konuşulmaktadır. Resmi dini Theravada Budizmi olup halkın %95’i Budisttir. Para birimi Riel(KHR) olmasına rağmen rahatlıkla dolar ile alışveriş yapılabiliyor. Her ürünün yerel para birimi ve dolar karşılığı görünmekte. Hatta öyle ki, bazı restoranlarda para üstü dolar ile verilirken bozuk para üstünü ise Riel ile yapıyorlar.

Güneydoğu Asya iklimi nedeniyle de yıl boyunca sıcaklık en düşük 22 °C ve iki mevsim yaşanmakta. Kasım-Mayıs arası kuru sezon olarak geçer ve hava sıcaklığı bazı aylarda 40 °C’ye kadar çıkabiliyor. Haziran-Ekim arası ise yağışlı sezondur ve hava sıcaklığı 22 °C civarında seyreder ve oldukça nemlidir. Ülkeyi gezmek için en ideal dönem ise Kasım-Şubat arasıdır. Tapınakları keşfetmek için havanın ılık olduğu ama deniz tatilinde güneşlenmek için yeterince sıcak olduğu dönemdir. Ama kalabalığın ve maliyetlerin de tavan yaptığı dönemdir. Yine de Vietnam, Tayland gibi komşu ülkelerle birlikte Kamboçya gezmek isteyenler için en iyi dönemdir.

best-time-to-visit-cambodia
Kaynak: asiahighligts

Kamboçya Hakkında İlginç Bilgiler

  • Sampeah” insanlara selam vermek ve veda etmek için kullanılan bir beden dilidir. Yaşa, ilişki seviyesine (ilk defa tanışılan için bile) ve sosyal statüye bağlı olarak sampeah’ın beş farklı yolu vardır. Bu farklılık ise el pozisyonuna ve başın eğilmesi seviyesine göre olmaktadır.
  • Kamboçya’da, kafa bedenin en kutsal kısmı olarak kabul edilir ve nazik bir şekilde bile dokunulmamalıdır. Bu sebeple çocukları sevmek istediğinizde kafasına dokunmamalısınız.
  • Kamboçya Kralı eğitimli bir balerin olması da gözlerden kaçırılmayacak bir durum. Halen evlenmemiş olması da gay olduğuna dair söylentileri doğurmuş.
  • Geleneksel kıyafetler için haftanın 7 günü 7 rengi konsepti vardır. Bu renk dağılımı şu şekilde; Pazar-Kırmızı ; Pazartesi-Koyu sarı ; Salı-Mor ; Çarşamba-Açık yeşil ; Perşembe-Koyu yeşil ; Cuma-Mavi ; Cumartesi-Koyu mor.
  • Halk genel olarak çok fakir. Öyle ki, kişi başına düşen gelir sıralamalarında 180 ülkede 159. sırada. Ana geçim kaynağı ise tekstil ve tarımdır. Bu şekilde olmasındaki en büyük etmen Kızım Khmerler döneminde yapılan katliamlar.
  • Kızıl Khmerler döneminin bir başka etkisi ise halkın kıtlık nedeniyle tarantula yeme alışkanlıkları oluşmuş olması ve bu alışkanlık halen yer yer devam ediyor. Yine de çoğunluk pilav ve balık yemekte. Bir de McDonald’s bulunmaması da ilginç bir durum.
  • Kamboçya bayrağı Angkor Wat’ın ana binasını tasvir ediyor. Afganistan bayrağı ile birlikte, bayrağında binayı bulunduran sadece iki ülkeden birisidir.
  • Khmer Rouge’ın yönetiminin dört yılı boyunca yaklaşık 2 milyon insan öldürüldü. Bu nüfusun beşte birine denk gelmekte idi.Ve halen acısını, üzüntüsü hissediliyor. Bu sebeple bu konuda hassas davranmalısınız.
  • Angkor Arkeolojik Parkı, UNESCO Dünya Mirası listesinde. Angkor Wat, Angkor Thom antik şehrindeki en ünlü ve en büyük yapı olmakla birlikte Bayon Tapınağı ve Ta Phrom diğer ünlü tapınaklar arasında. Bu arada Angkor antik şehri,  9 km²’lik bir alana sahip olup 1010-1220 yılları arasında dünya nüfusun en az % 0.1’ini destekleyen bir megakent olarak biliniyor.
  • 70’lerdeki soykırımından dolayı, Kamboçya nüfusunun %63’ü 30 yaşının altında olup, oldukça genç bir nüfusa sahip.
  • Ortalama evlenme yaşı, kadınlar için 22, erkekler için 25’dir.
  • Kamboçya’da hala temizlenecek 4 milyon kara mayınının olduğu tahmin ediliyor.
  • Geleneksel Kamboçya düğünleri oldukça ilgi çekicidir ve üç güne ve üç geceye kadar gidebilmektedir.
  • Çoğu Kamboçyalı doğum günlerini kutlamıyor ve daha yaşlı olanların çoğu kaç yaşında olduklarını bile bilmiyor.

Gezi Rotamız

Kamboçya Rotası

Ülke’de gezilebilecek yerler; Siem Reap, Phnom Penh, Sihanoukville, Kampot, Preah Vihear ve Battambang başlıcalarıdır. Ülkenin en çok turist çeken yeri ise Angkor Wat Tapınaklarının yanında olan Siem Reap şehridir. 2001 yılındaki Tomb Raider filmi sayesinde turist sayısında ciddi bir artış olmuş ve toplu turizm başlamıştır. Bizim de bu geziye çıkış amacımız burayı görmekti. Öte yandan başkent Phnom Penh’i de gezmemek olmazdı. Bu şekilde iki hedef belirledik. Saigon’dan Phnom Penh’e ve oradan da Siem Reap’e otobüs yolculuğu yaptık. Her iki şehri de özel tur rehberi ayarlayarak gezdik. Phnom Penh için 2 gün, Siem Reap için 3 gün ayırdık. Kamboçya kesinlikle daha fazla vakit ayırarak diğer yerleri de gezilmesi gereken yerlere sahip. Bizim gibi kısıtlı zamanı olan için;

Kamboçya’da Kaçırılmaması Gerekenler

  • Phnom Penh
    • Kraliyet Sarayı’nı ziyaret edin…
    • Silver Pagoda’ya hayran kalın…
    • Pazarlarından alışveriş yapın, özellikle sanat eserlerinden alın…
    • Tuol Sleng soykırım müzesi ve ölüm tarlaları (Killing fields) ziyaret edin ve insanların ne kadar zalim olabileceğini gözlerinizle görün…
  • Siem Reap ve Angkor Wat Tapınakları
    • Siem Reap’de Pub Street’de eğlenin…
    • Angkor Thom’un büyüklüğüne hayran kalın…
    • Angkor Wat’da gün doğumunu seyredin…
    • Bayon Tapınağı’nda gülen surat cennetinde yürüyün…
    • Ta Phrom’da Lara Croft macerasını yaşayın…

 

 

 

 

 

 

 

Kamboçya Vizesi Almak İçin

Kamboçya da maalesef Türkiye’ye vize uygulayan ülkelerden. Amaç da aslında para kazanmak olduğundan vizesi en rahat vizelerden.. İstersen gitmeden online,  istersen kapıdan girerken vize alabilirsiniz. Biz işi riske atmamak için online olarak başvuru yapmıştık. Ancak Vietnam’dan Kamboçya sınırını otobüsle geçerken kapıdaki vizenin de rahatlıkla alınabildiğini (Türk bile vardı) gördük. Yine de önden vize alalım diyenler için yapılması gereken adımlar;

  1. Devletin kendi resmi sitesi üzerinden başvuru formunu doldurarak hesap oluşturuyorsunuz. Burada renkli fotoğraf da isteniyor. (Bir sürü farklı site göreceksiniz, kendileri aracılık ücreti ekleyebilir)
  2. Ödemeyi kredi kartı ile gerçekleştiriyorsunuz. Vize tek girişlik, 3 ay boyunca geçerli ancak maksimum 30 gün kalabileceğiniz şekilde veriliyor ve 30$ vize bedeli + 6 $ işlem bedeli ödeyerek (2018 ücretleri) başvuru tamamlanıyor.
  3. En geç üç gün içerisinde verdiğiniz email adresine aşağıdaki gibi PDF halinde e-vize gönderiliyor. 2 kopyasını indirip (siyah-beyaz da olur) birini girişte ve diğerini çıkışta teslim etmek üzere kullanabiliyorsunuz.

Cambodia E-visa

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close