Biz Dalyan’da huzuru bulduk…
Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı küçük bir yerleşim yeri. Tarihi çok eskiye dayanmakta olsa da genel olarak kalıcı yerleşim Kaunos kentiyle olmuştur. Kaunos antik kenti kuruluşunun ardında bir efsane barındırır. Efsaneye göre Miletos’un (Tarihi İyonya başkenti Milet şehrinin kurucusu) ikiz çocukları Kaunos ve Byblis doğduktan sonra Byblis ikizine karşı olağan dışı bir sevgi beslemekte ve sürekli Kaunos ile birlikte vakit geçirmektedir. Bu olağan dışı sevgisini bir mektup ile Kaunos’a yazar fakat mektup babası tarafından ele geçirilince Miletos Kaunos’u iyonya medeniyetinin güneyine bir şehir kurmaya gönderir. O zamanlar bir deniz kıyısı olan Kaunos antik kenti. Rodos’a yakın olması ve kapatılabilen bir limana sahip olmasından ötürü hızla ticaret ağında önemli bir yere dönüşür ve büyür. Zamanla Karya ve Likya medeniyetleriyle de harmanlanan şehirde bir çok medeniyetin kalıntıları bulunur. Kaunos kurulduğu vakit tam deniz kıyısında yer almaktaymış. Dalyan deltası o zaman daha deniz seviyesinin altında yer alıyormuş. Zaman içerisinde türlü savaşlar, istilalar ve ardından deltanın zamanla ticaret gemilerine kapalı hale gelmesiyle şehir terkedilmiş.
Dalyan tarifi çok da mümkün olmayan bir doğal güzelliğe sahip. Denize dökülen bir göl olan Köyceğiz gölü, bu sıfatıyla dünyadaki az örneklerden birisi; deniz seviyesinden yukarıda yer almasından kaynaklı olarak bir tatlı su havzası ve içerisinde bir çok tatlı su canlısı barındırıyor. Nesli tehlikede olan Nil Kaplumbağası bunlardan en öne çıkanı denebilir.
Gölden denize uzanan dalyan boğazında sazlıkların eşliğinde yol alırken kaya mezarlarının size tepeden bakışı sizde garip bir his uyandırıyor. Eski zamanlarda var olmayan fakat alüvyonların birikmesi ile oluşan Dalyan deltasının labirent gibi kanallarından geçerken sağınızda Kaunos antik kentinin yüksek terası sizi selamlıyor. Ve ufacık bir açıklıktan tekne ile denize çıkıyorsunuz ve karşınızda ünlü İztuzu plajı. Bu yazdıklarımız bile aslında bu efsanelerle bezenmiş yeri ziyaret için yeterli.
Gelelim Dalyan’da görülecek yerler ve yapılabilecek aktivitelere;
İztuzu Plajı
Caretta Caretta’ların en önemli üreme merkezi olan bu plaj aynı zamanda Kaplumbağa Plajı olarak bilinmekte. 5 km uzunluğundaki plaja uğramak için iki farklı giriş bulunmakta. Plajın batı ucuna sadece denizden ya da deltadan ulaşabiliyorsunuz. Bu kısma gitmek isterseniz Dalyan merkezinden kalkan taksi teknelerden faydalanabilirsiniz. Ancak bizim ilk gün tercihimiz karadan doğu ucuna gitmek oldu. Buraya kadar giden minibüsler de mevcut. Bizse arabamızla Sülüngür Gölü çevresinden dolaşarak 20 dakikada girişe varmış olduk. Bu arada atlamadan söyleyelim, plaja hangi taraftan girecek olursanız olun çok cüzi bir giriş ücreti ödenmekte ve izin verilen giriş saatleri ise 08:00-20:00 arası.
İztuzu plajı ince kum olması ve çok uzun süre diz mesafenizden daha derine ulaşmaması sebebiyle çocuklu ailelerin rahatlıkla gidebileceği bir yer. Fakat caretta caretta ürüme alanı olmasından ötürü sahilin büyük kısmına şemsiye dikmek yasak. Varolan belediyeye ait tesiste sabitlenmiş şezlong ve şemsiye mevcut. Belli ücret karşılığında yararlanabilirsiniz.
Caretta Caretta Kaplumbağa Hastanesi
Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak geçen bu yerde verilen mücadele gerçek anlamda takdire şayan. O sıcağın altında o hayvanlara bakmanın kolay olmadığını hayal etmek çok da zor olmasa gerek. İztuzu Plajı doğu girişinin hemen yanı başında bulunan bu yere mutlaka uğramalısınız. Sadece caretta caretta değil, diğer deniz kaplumbağalarını da görüp bilgi alabiliyorsunuz. Sadece yaralıların tedavisi için değil aynı zamanda yeni doğmuş ancak denize ulaşamamış desteklenmesi gereken yavru caretta carettalar için de kısa süreli ev sahipliği yapılmakta.
Radar Tepesi
Dalyan Deltasının muhteşem manzarasını izlemek istiyorsanız burası tam yeri. İztuzu plajı yolunda Kargıcak koyu sapağında gidebileceğiniz bu yerin bizim bu yere ulaşmamız biraz da olsa meşaketli oldu. Google maps’te yer alan Şahin Tepesi adlı yere gittik. Fakat bulmayı umduğumuz yer burası değildi. Orada şans eseri bir yerliye sorarak aslında “Radar Tepesi” diye bir lokasyona gitmemiz gerektiğini öğrendik. (Google Maps’te de iztuzu view point diye çıkıyor fakat gösterilen bir yolu yok. ) Fakat gidilecek yolun toprak bir yol olduğunu şimdiden söyleyelim. Hatta bazı yerleri patikadan bozma. Bu zaman alıcı karmaşadan sonra nihayet Radar Tepesi’ne çıkmıştık. Ve güneşin batışını son 5 dakikayla yakalayıp güzel bir kaç manzaraya şahit olabildik.
Kaunos Antik Kenti & Kral Kaya Mezarları
Antik çağda ticarette önemli bir konuma sahip bu liman kentin kalıntılarını görmek isterseniz kanal üzerinden birkaç alternatif bulunmakta. Antik kent içerisinde Akropol , tiyatro, kilise, hamam gibi çeşitli kalıntılar görebilirsiniz.
Kaynak: dalyaninfo.com
Dalyan’da ise en etkileyici olanı ise kayalara oyulmuş Kral Mezarları. 6 tane olan bu mezarların bu şekilde yükseğe yapılması ise tamamen Likyalıların dini inancı.
Dalyan Tekne Turu
Dalyan ve çrevresini keşfetmek için bir sürü tur bulunmakta ancak günübirlik Dalyan Tekne turu yapılabilecek en klasik aktivitelerden ve bir paket halinde Dalyan’ı hızlıca keşfetmek için en ideali. Biz de otelimizin de sunduğu bu hizmeti satın alarak kanallar üzerinden yaptığımız bu gezintinin rotası kısaca;
- Eskiden liman olarak kullanılan Sülüklü Göl’den Kaunos Antik kentine bakış ve antik kent hakkında bilgilendirme,
- Delikada’da koyda denize girme
- İztuzu Plajı (batı yakası)
- Dalyan Tekne Kooperatifi’nde mavi yengeç tadımı
- Kaunos Kral Mezarları
- Köyceğiz gölü’nde kısa turlama
- Sultaniye’de çamur banyosu ve kaplıcaları
- Tabiki de bu güzel yolculuk boyunca Dalyan kanallarını seyretmek
Tavsiyeler;
- Sülüngür gölünün kenarında yer alan Ekin Restaurant’a uğradık. Burası kahvaltı konusunda tavsiye edilse de geç bir öğlen yemeği için de gayet uygundu diyebiliriz.
- Nar suyu oldukça yaygın. Biz de tavsiye üzerine yine İztuzu plaj yolu üzerinde bulunan Nar Danesi adlı aile işletmesine uğradık. Burada hayatımızın en güzel Nar suyunu içtik diyebiliriz.
- Akşamında Kaunos Çay Bahçesi‘nde çayımızı yudumlarken gece ışıklandırılmış haliyle Kral Mezarları manzarasına daldık.
- Yine merkezde bulunan Cafe Dalyano dondurmasını denedik.
- Bizim uğrama fırsatımız olmadı ancak Ekincik ve Kargıcak koyları da denize girmek açısından tavsiye edilen yerlerden. Kargıcak koyuna erişim biraz zahmetli olabilir. Önceden araştırarak gidebilirsiniz.