Encarnacion Karnavalı

Paraguay’da Samba Zamanı

Paraguay’ın en önemli ve en büyük karnavalı olan bu yer sadece ülkedeki insanları değil aynı zamanda komşu Arjantin’den de ciddi sayıda bir katılımcıyı şehre getirir türden. Hatta öyle ki Rio Karnavalı ile boy ölçüştüğü söyleniyor.

Karnavalın ortaya çıkışıyla ilgili iki iddia bulunmakta. İlki, 1916 yılında şehre ilk demir yolunun bağlanması ve bunu yanında büyük sayıda Avrupalı göçmenin gelmesi sebebiyle yapılan kutlama; diğeri ise 1905 yılında kurulan Sosyal Birlik Vakfının kuruluşunun ilk senesi adına yapılan şenlik.

İlk zamanlarda bu etkinlikler erkekler tarafından daha çok bir askeri geçit şeklinde yapılıyormuş. Karnaval 1920’lerdeki politik sorunlar ve daha sonraki Chaco savaşı sebebiyle 15 sene kadar sekteye uğramış. 1936 senesinde tekrar başlayan karnavalda artık geçit törenlerine renkli araçlar eşlik eder olmuş. Sonrasında ise askeri bir stil yerine, dans gruplarının geçidi şeklinde evrilmiş. 1950’lere gelindiğindeyse dans gruplarına kadınların da eklenmesiyle karnaval günümüz düzenine kavuşmuş.

Önceden şehrin cadde ve sokaklarında yapılan geçit töreni; 2014 senesinde karnavala özel 12.000 kişilik Sambadrome’un yapılmasıyla artık resmi bir yere sahip olmuş.

Karnavalın geçit takvimi bir hayli ilginç. Genelde Ocak sonu ve tüm Şubat ayını kapsayan geçitler; tarihte 8 gecelik gösterime kadar çıkmış olsa da 2019 yılında ardışık 5 Cumartesi akşamları olacak şekilde sabitlenmiş. Geçitler akşam 21:00’da başlayıp sabah 03:00’te son buluyor.

Karnaval’a Katılmak


Karnaval biletleri online alınabileceği gibi bilet satış noktalarından da temin edilebilmekte. Biz de hostelimizin yönlendirmesi ile acele etmedik ve karnaval akşamından bir gün önce Sambadrome’un önündeki satış yerinden biletlerimizi aldık. Biletler ortalama 30.000- 150.000 Guarani (1 PYG=0,00015 USD) arasında değişiyor. Sambadrome en uç noktaları (geçitin başlama ve bitme yerleri) en uygun, merkeze doğru biletler pahalanıyor. Jürinin orta kesimde oturmasından ötürü, her grup jürinin önünde geçitlerine bir süre ara verip en iyi danslarını sergiliyor. Ortada oturan seyircilerin de fazlasıyla bu görsel şöleni izlemesi ve fotoğraflamasına imkan sağlıyor.

Biz satış yapan kişilerden tavsiye üzerine 120.000 Guarani (18 $) biletlerden aldık. Meğer bu bölüm yemek ve içecek dahil VIP bölümlerden birisiymiş. Merkezde olmak bir yana, normal tribünlere göre alçak bölümü olduğundan en önden izleyip bir çok dansçı ile fotoğraf çekme imkanı yakaladık.

Fakat siz çok daha uygun fiyata (60.000 PYG – 80.000 PYG) merkeze yakın biletlerden alabilirsiniz. Yiyecek – içecek kısmı ise çok kritik değil. Karnavala yiyecek ve içecek(alkol hariç) sokmak serbest. İçeride bir çok satıcıdan da alabiliyorsunuz.

İlginç olan bir unsur da “Snow Spray” denen köpük spreyleriydi. Anladığımız kadarıyla bu spreyler ile eğlencenin dozunun arttırılmaya çalışılıyor. Fakat meret kulak, burun deliklerinize kadar nüfuz ediyor. Hatta bazı insanlar gözlerini korumak için güneş gözlükleriyle geliyor. En azından bu sprey kullanımı sadece bizim tribün ve bir yan tribünde vardı. (Bize bedava verildi.) Tüm sambadrome’da olsaydı vaziyeti düşünmek istemiyoruz.

Geçit Düzeni


Karnaval açılışı “Rey Momo-Kral Momo” ve bir önceki senenin kraliçesinin birlikte yürümesiyle başlıyor. “Rey Momo” karakteri aslında Latin Amerika’da tüm karnavallarda olan bir karakter ve karnavalın lider karakteri, geçit yapan her grupla birlikte o da yürüyor ve bir nevi onları misafir ediyor. Her zaman kilolu ve iri birisi bu rolü oynaması için seçilirmiş.

Açılış sonrasında her bölgeye ait dans okulları sırasıyla ilerliyor. Her grubun içerisindeki elementler açılış dansçıları, bayrakçılar, artlarında kadın ve erkek karışık kalabalık bir grup dansçı yer alıyor.

Onları kraliçe konvoyu takip ediyor. Grubun en iyi dansçıları kraliçenin önünde hünerlerini sergiliyor. Kraliçe ise yürüyen bir platform üzerinde gruba liderlik ediyor. Kraliçeden sonra grubun şarkıcı ve müzisyenleri geliyor.

Bir çok grup içerisinde çocuklar, yaşlılar, engelliler de yer alıyor. Bazıları ise kraliçeden sonra da bir dans grubu ekliyor.

Her grup farklı bir konsept ile çıkıyor. Bizim katıldığımızda Arap, Broadway, Korsan ve Yağmur Ormanı konseptlerini gördük.

Karnaval yürüyüşüne katılımcı grup genelde 60-80 kişiden oluşuyor ve yarışma kategorileri de;

Genel; En İyi Grup (Mejor Comparsa), En İyi Geçit Aracı (Mejor Carroza), En İyi Müzik Grubu (Mejor Banda de Musica) 3 kategori var.

Bireysel; Solo dansçı (Kadın ve Erkek), Pankart Taşıyıcı, Asa Sallayan, Kraliçe, Elçi, vb. 10 tane kategori var.


Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

Teşekkür ederiz!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close