Iguazu Şelaleleri Arjantin Tarafında Bir Gün

Arjantin tarafındaki milli parkın ismi “Parque Nacional de Iguazu” 1934 senesinde kurulmuş ve 1984 yılında da UNESCO dünya mirası listesine girmiş. Arjantin tarafı park alanı Brezilya’dan daha küçük olsa da yürüyüş rotaları ve şelaleler bakımından Brezilya’dan çok ama çok daha büyük. Yürüyüş yapılabilecek çok daha fazla alan var. San Martin ve birçok büyük şelalenin yakınına gitmek hatta “Şeytan Boğazı”nın tepesine kadar da gidip bu etkileyici manzaranın derinliğine şahit olmak mümkün.

Arjantin tarafında tek şehir “Puerto Iguazu”. Eğer Arjantin tarafında konaklayacaksanız burası tek şansınız ya da milli parkın içerisinde lüks Gran Melia Iguazu Hotel de bulunuyor. Otelin nehre bakan odaları, Iguazu şelalelerinin muhteşem bir manzarasını sunduğu söyleniyor.

Çalışma Saatleri: 08:00-18:00 ; son giriş 16:30’da.

Milli Park Giriş Ücreti: Yetişkin ARS 800 (~ 15$); Çocuk (6-12 yaş) ARS 200 (~ 5$)

Parkın içerisindeki yerler ve aktiviteler


Yürüyüş Rotaları / Şeytan Boğazı Terası / San Martin Adası/ Bot Turu / Ekolojik Tur / Orman Safari / Ekolojik Tren

Yürüyüş Rotaları


6 tane yürüyüş rotası bulumakta. Bunlar; Green Trail(Yeşil Rota); Macuco Trail (Macuco Rotası); Yacaratia Trail(Yacaratia Rotası); Lower Circuit(Alt Rota); Upper Circuit (Üst Rota); Devil’s Throat Trail (Şeytan Boğazı Rotası)

Şeytan Boğazı Terası


Şelalelerin kalbi olan “Gargante del Diablo-Şeytan Boğazı” ise en fazla su debisine sahip ve muazzam büyüklükte bir yer. Bu boğazın hemen ağzına oturttukları terastan muhteşem bir manzara seyredilebiliyor.

Bot Turu


Iguazu Jungle turizm acentasının düzenlendiği Great Adventure adındaki şelalelere yapılan bot turu. Sonunda şelalelerin altına girerek gerçek anlamda duş alıyorsunuz. Şelalelerin en büyük 2.si San Martin’in altına da giriliyor. Toplamda 2saat 15 dk’lık bir tur. Fiyatı ise kişi başı 3000 Arjantin Pesosu (~50 $)

San Martin Adası


San Martin adası, şelalerin tam kalbinde yer almakta. Adanın üzerinde de yürüyüş rotası bulunuyor, ama suyun durumuna göre müsaade edilmekte.

Ekolojik Tur


Şelalerinin üst kısmında kalan Iguazu nehrinin üzerinden yapılan kayaking turu. Yine Iguazu Jungle turizm acentası bu hizmeti sunmakta. 3km’lik 30 dklık bir tur.

Orman Safari


4×4 araçlarla yapılan ormanın içerisinde safari.

Parkta dolaşan Ekolojik tren mevcut olup durakları;

  • Ana Merkez İstasyonu: Milli parkın girişinde yaklaşık  5 dk.’lık yürüme mesafesi ileridedir.
  • Cataratas(Şelaleler) İstasyonu: Bu istasyondan lower ve upper yürüyüş rotalarına erişebilirsiniz.
  • Şeytan Boğazı Terası İstasyonu: Buradan da direkt şeytan boğazı terasına giden yürüyüş rotası başlamaktadır.

Iguazu Milli Parkını Gezmek


Brezilya tarafındaki şelalelerden döndüğümüzde hem Arjantin’deki milli parka gidecek otobüs biletimiz aldık (gidiş-dönüş 5$) Otobüs saatleri bu tarafta çok daha erken başlamakta. Bu arada Rio Uruguay firması transfer için en bilineni ama isterseniz farklı firmaları da deneyebilirsiniz.

Ardından 09:30 bot turu için kaydımızı yaptırdık. Bot turunu sadece Iguazu Jungle acentası yapmakta, ama biz biletimizi terminaldeki turizm ofisinden almıştık. Aslında bot turu için isterseniz milli parka vardıktan sonra da satın alabiliyorsunuz ama istediğimiz saatte bilet kalmama ihtimaline karşın önceden aldık. Nasıl olsa alacağımıza emindik.


İLGİLİ YAZI: Iguazu Şelaleleri Brezilya Tarafında Bir Gün


Arjantin tarafı da bir önceki gün gibi terminalden başladı. Sınır geçmediğimizden parka 20-25 dakikada vardık. Arjantin tarafı Brezilya’dan farklı olarak park, sabah 08:00’de açılıyor. Fakat bizim gittiğimiz gün bilet sisteminde bir sorun olduğundan bilet sırasında yarım saatten fazla bekledik. Sonrasında biletimizi alıp hemen içeriye girdik. Normalde saat 8’de girip ilk olarak Alt Yürüyüş Rotasını yapmayı amaçlıyorduk ama zaman kaybından ötürü hemen bot turunun başlangıç noktasına gitmeye karar verdik.

Her ne kadar bileti önceden alsak da parka girer girmez Iguazu Jungle ofisinden onaylatmamız gerekti. Onu da hallettikten sonra Iguazu Central ofisine yönlendirdiler. Hal böyle olunca Yeşil Yürüyüş rotasından ilerledik.

Yeşil Yürüyüş Rotası


Ziyaretçi merkezinden Şelaleler İstasyonuna kadar giden 655 m uzunlukta dümdüz bir rota. Tamamen yeşil ağaçların altından hoş bir yürüyüş sunuyor. Hiçbir zorluk yaşamadan sabah sabah huzur dolu yürüyüşümüzü de gerçekleştirmiş olduk.

Bot Turu


  Normalde girişe . “Iguazu Jungle” firması tarafından yapılan bot turları yaklaşık 2 saatinizi alıyor. Bu zamanın çoğu yol, kıyafet vb. gibi hazırlık süreciyle geçiyor. Yine de su üzerinde geçirdiğiniz arda kalan zaman fazlasıyla yeterli.

İlk önce buluşma noktasında araçlarınıza biniyorsunuz. Yol üzerindeki diğer duraklardan da yolcu alınca Büyük Macera başlıyor. Tepesi tamamen açık araçlarda yaklaşık 30 kişi Yacaratia rotasından ilerlerken rehberimiz bize milli park ve içerisindeki vahşi yaşam hakkında ilginç bilgilerle etkilemeye başlıyor.Gezdiğimiz zaman örümceklerin üreme dönemi olduğu için yol boyunca ha tepemizde ha yan taraflarda o iri örümcekleri görmek hala tüylerimizi ürperten bir şeydi. Rehberimiz buna dikkat çekmeseydi belki farkında bile olmayacaktık.

Derken Yacaratia yolunun sonunda aracımızdan inmiş ve rehberimiz bize iyi duş almalar! dilekleriyle bizden ayrılmıştı.

Merdivenin başında duran görevliler önce su geçirmez devasa çantalardan her birimize uzattıktan sonra teker teker merdivenlerden aşağıya iskeleye doğru ilerledik. Islanma ihtimalini gözeterek içimize mayolarımız giymiş, kıyafetlerimizi ve çantalarımızı bu su geçirmez çantaların içine tıkmıştık. Bota binmeden hemen önce can yeleklerimizi giyip botun en güzel yerlerinden birisinde yerimizi almıştık.

Bottaki rehberimiz ve her dakika goprosuyla çekim yapan yardımcısı biz turistlerle sürekli ilgilenerek(sağlık sorunu olmadığına emin olarak) bir yolculuk geçirdik. Iguazu anılarımızda en eğlenceli kısmı sanırız ki bu. Botun San Martin şelalesini altına girmesi efsanevi bir deneyim.

Bot turundan sonra merdivenlerin yukarısına çıkıp soyunma odalarında üstümüzü değiştirip bizi aldıkları noktaya doğru geri götürdüler. Yolda dönerken yüzümüzdeki gülümsemeyle Cataratas-Şelaleler İstasyonuna varmıştık.

Yürüyüş Rotaları


Arjantin milli parkında 6 adet farklı yürüyüş rotası var fakat en önemlileri Alt rota(mavi) Üst rota(kırmızı) ve Şeytan Boğazı rotası(turuncu). Bot turundan döndüğümüz yer alt ve üst rotaların başlangıç yeriydi. Biz de önce alt rotayı yaptık.

Alt Rota


Burası Arjantin tarafında yer alan şelalelerin çoğunu görebileceğiniz nispeten ağaçların altından yürünen 1.4 km.’lik bir rota. Ama uyaralım merdivenleriyle inişli çıkışlı bir rota olduğundan orta derece zorlukta geçiyor. Rotanın sonuna doğru da çok güzel panoramik manzaraların olduğu şelaleleri gördük. San Martin Adası ve Bossetti Şelaleleri yanı sıra, ufak da olsa Şeytan’ın Boğazını görebildik. Bu rota fotoğraf ve molalarla yaklaşık 1.5 saat sürdü. Bu rotadan San Martin Adasına bağlantı olduğu söyleniyor ama biz göremedik.

Alt rotanın başlangıç ve bitişi aynı noktaya çıkan bir dairesel rota. Bu noktada restoran, kafe ve oturma alanları bulunmakta. Yemek molası verdik. Aslında yemeğimizi kendimiz getirsek de ufak da olsa kafeden patates kızartması gibi atıştırmalık almak istedik. Kesinlikle çok kötü bir yemek deneyimiydi ve üstelik fiyatlar hiç de uygun değil. Yanımızda sandviç ve meyve bulundurduğumuza şükrettik. Ardından üst rotaya doğru yola koyulduk.

Üst Rota


Üst rota ise cepheden gördüğünüz şelaleleri tepeden görmenizi sağlayan 1.7 km.’lik bir rota. Bu rota üzerinde hiç merdiven bulunmuyor, fakat burada 1-2 nokta hariç sadece akan bir nehir görüyorsunuz ve nispeten daha çok güneşe maruz kalıyorsunuz. Biz bu rotayı bu sebeple biraz hızlı geçerek 40 dakikada bitirdik.

Rota yine dairesel olup sonunda Cataratas-Şelaleler İstasyonuna vardık. En güzelini en sona saklayarak Şeytan Boğazına devam etmek için bu istasyonda beklerken anladık ki artık çoğu kişi ziyareti tamamlamış dönerken, bizim gibi çok az insan Şeytan Boğazı yönü için bekliyordu. Neyse ki çok sık (15dklık periyot) tren geçtiği için çok beklemeden ilerledik.

Ekolojik Trenle Yolculuk


Ekolojik Tren adının verilmesinin ardında birkaç sebep varmış. Bunlardan ilki amaç turistleri taşırken ormanın bütünlüğünü korumak. Sonraki ise özel yakıt kullandığından doğaya hiçbir zararlı bir madde salmaması. Yanları açık trenle ilerlerken de oldukça keyifli manzaralı yolculuk yapmıştık. Ayrıca dinlenebilmek de ekstrası.

Şeytan Boğazı Rotası


Trenle yolculuk sonrası Şeytan Boğazı istasyonunda indik. İndiğimiz yer hınca hınç insan dolu. Kimisi dönüş trenine binmek istiyordu, kimisi de açık duşların altında biraz da olsa serinleme çabasındaydı. O an anladık ki bu yol kolay olmayacak.

Burası parkın en açıktaki yeri, yaklaşık 1 km güneşin altında yürüdük. Ama en sonunda gördüğümüz muhteşem manzara karşısında kelimeler kifayetsiz kaldı. Doğanın gerçek anlamdaki mucizelerinden birine karşı doyumu olmaz bir şekilde bakakalıyorsunuz. Şeytan Boğazının hemen dibinde bulunan terasın tüm cepheleri doluydu. Yine de boşluklar yakalayıp fotoğraf çekilebilecek kadar rahattı. Daha sonuna varmadan o gümbürtüyle şelalelerin sesi ve varınca da gökkuşağıyla birlikte büyüleyici manzarasını hala unutamıyoruz.

Üstelik o şelalelerden fışkıran ufak su taneleri adeta yağmura maruz kalırcasına ıslatırken gözünüz o manzaradan ayrılmıyor. Epeyce vakit geçirdik, doyumsuzca takıldık ama elbette ayrılmamız gerekliydi.  

Dönüşte ise yine aynı tren ile park çıkışına kadar devam ettik ve günümüzü tamamladık. Tam istasyonda beklerken arı gelip Arzu’yu sokmasaydı mükemmel bir gün denilebilir şekilde ayrılmıştık. Dönerken ziyaretçi merkezin olduğu yerdeki revire uğrayıp birkaç ağrı kesici krem uygulayınca bir nebze rahatladık. Çıktığımızda saat 17’i geçiyordu. Hemen dönüş otobüsüne atlayıp Puerto Iguazu’ya geri döndük.

Tekrar gitsek neyi farklı yapardık?


Sanırız güneşin yakıcılığını dikkate alıp bot turu öğleden sonra olan 15:30 daki seansa alabilirdik. Bu şekilde gezimizin büyük bir kısmını güneşten korunarak geçirmiş olabilirdik. Aynı zamanda günün yorgunluğunu ve sıcaklığı şelalelerin buz gibi suyuyla atmış olurduk.


Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

Teşekkür ederiz!

Iguazu Şelaleleri Arjantin Tarafında Bir Gün” için 3 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close