La Docta’ya Hoşgeldiniz…
Córdoba şehri, Arjantin’in merkez bölgesinde Sierras Chicas dağ sırasının eteklerinde bulunmaktadır. Kendisiyle aynı ismi taşıyan eyaletin de başkenti olan Córdoba, aynı zamanda 1 milyon üzerindeki nüfusuyla Arjantin’in ikinci en kalabalık şehridir.
Córdoba halkı (Cordobesas olarak bilinir), cuarteto müziği, ralli araba yarışları ve Fernet&Kola içkisine düşkün, eğlenceyi seven insanlar olarak bilinir.

Córdoba, 1573 yılında Jerónimo Luis de Cabrera tarafından kurulmuş. Bu özelliğiyle Arjantin’de Santiago del Estero şehrinden sonra kurulmuş ikinci eski şehir unvanına sahip. Şehir Cizvitlerin(Jesuits) gelmesiyle ilerleme kaydetmiş. 1613 yılında Cizvitler Arjantin’in ilk üniversitesi kurmuşlar. Günümüzde ismi ‘Córdoba Ulusal Üniversitesi’ olan bu üniversite hala ayakta ve Arjantin’in en eski üniversitesidir. Hatta Güney Amerika’nın da en eski 4. üniversitesidir. Bu sebeple Córdoba şehri eğitimli anlamına gelen “La Docta” ünvanını almıştır. Ayrıca şehirde fazla sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bu sebeple parti ve gece hayatı oldukça yaygındır. Öyle ki sokaklarda parti malzemesi satan çokça dükkana denk gelebilirsiniz.
Córdoba şehrini ziyaret etmek için en uygun zamanlar Aralık – Şubat dönemindeki yaz ayları fakat üniversitelerin tatil dönemi de bu dönemde olduğu için şehirde hareket biraz azalıyor. Ayrıca bu dönemde halk hafta sonları çevrede bulunan dağ kasabalarına gittiğinden ziyaretleri hafta sonuna denk getirmemek iyi olabilir.

ŞEHİRDE GEZİLECEK YERLER
Córdoba şehrinde görülecek yerler bir çok Güney Amerika ülkesinde olduğu gibi şehrin eski Plaza General San Martin meydanından başlayarak gezilebiliyor. Biz de bir çok yerde yaptığımız gibi ücretsiz yürüyüş turuna katılarak bu şehri tanımaya çalıştık. Tercihimiz La Docta firmasıydı ve rehberimiz Agustina ile gayet keyifli bir tur gerçekleştirdik.

Plaza General San Martin
Şehrin kuruluşunda merkez meydan olarak tasarlanmış meydan halen öyle. Meydanın ortasında Arjantin (aynı zamanda Şili ve Peru’nun) kurtarıcısı olan ünlü General Jose de San Martin’in heykeli bulunuyor. Klasik İspanyol koloni şehirlerinde olduğu gibi meydanın etrafında bir hükümet binası (cabildo) ve bir katedral bulunmakta.

Cabildo
Eski hükümet konağı olan bina bir ara polis merkezi olarak kullanılmış, şimdilerde ise turizm ofisi ve kültür merkezi olarak kullanılıyor.

Cordoba Katedrali
Córdoba Katedrali, eyaletin Roma Katolik Başpiskoposluğunun merkezi ve aynı zamanda Arjantin’deki aralıksız hizmet veren en eski kilisesidir. Kilisenin yapımı 1582 senesinde başlamış olsa da tamamlanması biraz çetrefilli olmuş. O dönemde yeterli mimarlık ve inşaat bilgisi olan insan Cordoba’da bulunmuyormuş. Bu sebeple iki kere çökme yaşanmış. Cizvitlerin gelişiyle birlikte mimar ve mühendisler şehre gelmiş ve katedral yapımı hız kazanmış. Nihayet 1709 yılında katedral tamamlanmış. Katedralin resmi adı ‘Catedral de Nuestra Señora de la Asunción de Córdoba’dır.

İç mekan daha sonra 20. yüzyılın başlarında Emilio Caraffa, Carlos Camilloni ve Manuel Cardeñosa tarafından freskler ve duvar resimleri ile dekore edilmiştir.



Museo de La Memoria
Menendez diktatörlüğü döneminde siyasi suçluların konduğu cezaevi olarak kullanılmış. Günümüzde bu utancın anısını yaşatmak için bu olaya ait müze olarak hizmet veriyor. Kapısında ise bu olayda kaybolan insanların isimleriyle yapılmış iki adet parmak izi bulunuyor.


Menendez Diktatörlüğü ve Ulusal Reorganizasyon Süreci
Arjantin’in 1976-1983 yılları arasındaki Menendez’in diktatörlük dönemi ne yazık ki çok acı sahneleri doğurmuş. ABD destekli bu askeri düzen gücü ele geçirdikten sonra “Ulusal Reorganizasyon Süreci” adı altında aslında kendi halkına savaş açmış. Solcu, komünist, sosyalist ve peronist görüşe sahip ve kamuoyunu etkileyebilecek tüm figürleri fişleyip cezaevlerine atmış. Cezaevlerindeki bu insanlara işkence ve kötü muamele uygulanıyormuş. Bir çoğu uçaklarla okyanusa atılarak ya da toplu mezarlarda kurşuna dizilerek katledilmiş. Bu dönemde 30.000 insanın kaybolduğu belirtiliyor. Arjantin’de çıkan Mayıs Anneleri direnişi de bu olayın sonucu. Bu katliamlar sırasında hamile olan tutuklular doğum yaptıktan sonra infaz edilmiş ve çocuklar başka ailelere verilmiş. Bu şekilde 500 çocuğun ailesinden koparıldığı tahmin ediliyor. Sonraki zamanda bu çocukların hayatta kalan akrabalarına kavuşması için çalışma yapılmış ve yaklaşık 180 kişi gerçek akrabalarına kavuşmuş.
Jesuit Block ve Cordoba’daki Cizvitler
Cizvitler İspanyol Güney Amerika’sının hristiyanlaştırılmasında önemli rol oynayan bir katolik misyoner grubu. İspanya Kralı Cizvitlere Güney Amerika’da çalışma izni verdikten sonra bir çok yerde faaliyetlerde bulunmuşlardır. Cordoba ise kuruluşundan itibaren hali hazırda Katolik bir şehirdir. Cizvitler Cordoba şehrini din adamı yetiştirdiği bir merkez olarak kullanıp buradan diğer yerleşkelere yetişmiş personel göndermiştir.

Şehir merkezinde yer alan Jesuit Block (Manzana Jesuit) 4 blokluk bir Cizvit merkezidir. İçerisinde yaşam alanları, bir kilise ve eğitim yeri bulunur. Din adamı yetiştirmek amacıyla kurulan “Colegio Maximo” binası günümüzde Cordoba Ulusal Üniversitesi’nin bir parçasıdır ve sadece fotoğraftaki kilise kısmı turistik olarak ziyarete açıktır. Cizvitler bu faaliyetleri fonlamak adına şehrin kırsal kesiminde 6 adet çiftlik(estancia denilen) kurmuş. Bunlar sırasıyla Alta Garcia, Caroya, Jesus Maria (Ulusal Cizvit Müzesi burada bulunuyor), Santa Catalina, Candelaria ve San Ignacio çiftlikleridir. San Ignacio zaman içerisinde yok olmuş. Bu çiftlikleri ve Jesuit Block’u ziyaret edebileceğiniz 250 km’lik bir Cizvit Yolu(Jesuit Way) bulunuyor. Bu cizvit yapılarının hepsi 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş. Bizse ziyaretimizde çiftlikleri görmek için vakit ayırmamıştık.


Cripta Jesuitica
Cizvitler tarafından 18. yüzyılın başında inşa edilen Cripta Jesuítica aslen bir acemiler için manastır olarak tasarlanmış ve daha sonra bir mezar odası ve krematoryuma dönüştürülmüştür. Cizvitlerin Güney Amerika’dan atılması sonucu terk edilmiş. 1829 yılında şehrin genişletilmesi sırasında da çatısı çöküp yer altına gömülmüş. Zamanla unutulan bu yer 1989 yılında yer altında telefon kablolama çalışmaları sırasında keşfedilmiş. Sonrasında restore edilmiş ve müzikal & tiyatro gösterileri ve sanat sergileri için kullanılır hale getirilmiş.
Edificio La Mundial
Bu apartmanın bulunduğu arsada eskiden çok daha büyük bir bina varmış. Yol genişletmesi amacıyla bina yıkılıp arsanın bir kısmı istimlak edilince arsa sahibinin elinde çok küçük bir toprak parçası kalmış. Yan arsa sahibinin burayı ucuza kapatma çabasına sinirlenen sahibi de 3.7 m genişlikte binayı buraya yaptırmış. Apartman Güney Amerika’nın en dar apartmanı olarak geçiyor.

Merkez Alışveriş Çarşısı
Cordoba meydan ve çevresindeki bir çok sokak trafiğe kapalı ve çok canlı. Alışveriş için bir çok pasaj bulunuyor. Bir çoğu ağaçların altında ve keyifle gezebilirsiniz. Ama 9 Julio sokağı “Paseo de las Flores” olarak geçiyor; sokağın tepesini kapatan çiçeklikleriyle bu ismi fazlasıyla hakkediyor. Bu çarşıda aradığınız bir çok şeyi bulabilirsiniz. Alfajores için La Quinta’yı tercih edebilirsiniz. Bizim rehberimizin önerisi burasıydı.

Los Capuchinos Kilisesi
Katoliklerin Fransiskan tarikatının bir kolu olan Kapusenler (Capuchinos) 1911 yılında Cordoba’ya gelmiş. Cordoba’ya yerleştikten sonra 1926 yılında kendilerini temsil edecek bir kilise yapmışlar. Şunu söylemek gerekir ki Güney Amerika gezimizde bu kadar renkli ve canlı bir kilise görmemiştik. Dışarıdan çok etkilendiğimiz bu kilisenin içini ne yazık ki göremedik. Bizim ziyaret ettiğimiz saatlerde açık değildi.



Sarmiento Parkı
Sarmiento bölgesi parklar ve müzeler bölgesi olarak geçiyor. Müzeler çok ilgimizi çekmese de en azından şehrin bir parkını görelim istedik. Sarmiento parkı içerisinde gül bahçesi, anfitiyatrosu, büyük bir yapay gölü ve hayvanat bahçesiyle gerçekten muazzam büyüklükte bir park. Fakat biz ziyaret ettiğimiz sırada çok bakımsızdı. Buenos Aires’in parklarından sonra beklentimiz biraz yüksekti. Bu sebeple biraz hevesimiz kursağamızda kaldı. Parkın bitiminde bulunan El Dante Food Truck’ın Cordoba’nın en iyi Choripan’ını yaptığını rehberimiz söylemişti fakat içerisinde domuz eti olduğundan biz yemedik. Tercih edenler için yazalım.

Müzeler
Cordoba’da bir çok müze bulunsa da en önemlileri Antropoloji (Museo de Antropología de la Universidad de Córdoba) ve Fosil (Museo Provincial de Ciencias Naturales Dr Arturo Umberto Illía) müzeleri sayılabilir. Oldukça ucuz olan bu müzelere biz vaktimiz olmadığımızdan girmedik. Ayrıca Sarmiento bölgesinde 2 tane Güzel Sanatlar müzesi bulunmakta.
Cuarteto Müziği
Cuarteto, Arjantin Cordoba’da doğmuş bir müzik türüdür. Kökeni İtalyan ve İspanyol dansına dayanıyor. Dörtlü anlamına gelen bu müzik türünde dört enstrüman (keman-piyano-akordeon-bas) olduğu için ismi verilmiş. Başlarda sadece Cordoba’da ünlü olan bu müzik türü zamanla tüm Arjantin’de popüler olmayı başarmış. Neşeli bir müzik türü ve dans figürleri olan bu eğlence anlayışını deneyimleyebilmek için bu türdeki şarkıların çalındığı mekanlara uğrayabilirsiniz.

Ralli Yarışları
Arjantinliler için futbol bir tutku, ama Cordobalılar için bir başka önemli spor daha var. 1980’den beri düzenlene bu spor Dünya Ralli Şampiyonasının da bir parçası. Her sene Nisan ayında düzenleniyor. Biz maalesef denk getirememiştik. Denk getirebilirseniz izlemenizi tavsiye ederiz.

Cordoba Sierra
Cordoba’nın çevresinde bulunan dağ sıraları bölgede farklı bir doğa ve bitki örtüsüne ev sahipliği yapmakta. Sierra denilen bu çevrede gezilecek yerlerle ilgili aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
İLGİLİ YAZI: Cordoba Sierralar Rotası
KONAKLAMA
Biz Cordoba’da biraz şehrin merkezinin dışında Booking.com üzerinden ayarladığımız “Mi Casa Tu Casa”da kaldık. Arjantinli çiftin evinde çok misafirperver bir tecrübe yaşadık. Geleneksel Arjantin yemeklerinden birisi olan humitayı birlikte yaparak oldukça eğlenceli vakit geçirmiştik.

Bu yazımızı beğendiniz mi? Bir arkadaşınızla paylaşarak yayılmasına yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca yazılarımızdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.
Teşekkür ederiz!
“Cordoba Gezi Rehberi” için bir yorum