Uruguay

İlkler Ülkesi

Uruguay Hakkında


Uruguay ya da resmî adıyla Uruguay Doğu Cumhuriyeti – República Oriental del Uruguay; kuzeyinde Brezilya, batısında Uruguay ırmağı ile Arjantin, güneyinde bu ırmağın denize döküldüğü Rio de la Plata koyu, doğusunda ise Atlas Okyanusu ile çevrelenmiş bir Güney Amerika ülkesidir.  Birçok Güney Amerika ülkesi gibi Türk vatandaşları için vize gerekli değil, 90 gün boyunca gönlünüzce dolaşabilirsiniz. Yüzölçümü 176.215 km² olup Güney Amerika’nın Surinam’dan sonraki en küçük ülkesidir. Ülkenin sloganı “Libertad o muerte ” yani “Ya Özgürlük Ya Ölüm”dür.

Montevideo

3,5 M

Uruguay Pesosu

İspanyolca

Uruguay adı, Guarani dilinde “Boyalı Kuşlar Irmağı” anlamına gelir.

Resmî dil İspanyolca, bölgesel Portekizce-İspanyolca karışımı Portuñol konuşuluyor.

Genellikle Güney Amerika’nın İsviçre’si olarak bilinir, sebebi ise coğrafi özelliklerden dolayı değil, istikrarlı bir demokrasi ve ücretsiz eğitim gibi sosyal yardım olanaklarından. Çoğunlukla banka gizliliğine dayanan gelişmiş bir finansal sektörden kaynaklanmaktadır.


İLGİNÇ BİLGİLER

Uruguay’ın resmi adı Republica Oriental del Uruguay yani Uruguay Doğu Cumhuriyeti. Uruguay nehrinin doğusunda kaldığı için bu isim verilmiştir. Bu sebeple Uruguaylılar aynı zamanda Orientales olarak bilinmektedir.

Din devlet işleri ayrıdır. Dünyanın en iyi demokrasileri arasında Norveç, Yeni Zelanda’dan sonra 3. ülkedir.

Uruguay’da dini yerler haricinde dini isimlendirmeler de laiklik ilanıyla birlikte kaldırılmıştır. Örneğin; Paskalya haftası, Turizm Haftası olarak değiştirilmiş.

Uruguay günümüzde uygulanmakta olan günlük 8 saatlik çalışma süresini Dünya’da uygulamaya koyan ilk devlettir.

Aynı zamanda, Dünya üzerinde esrarı yasal hale getiren ilk ülkedir. (2013 yılında) Ancak sadece kendi vatandaşları için geçerlidir.

Dünyada en çok viskinin tüketimi sıralamasında İskoçya’dan sonra Uruguay gelmektedir.

Dünya kupası maçları ilk olarak Uruguay’da oynanmış (1930) ve Uruguay’ın 2 kez şampiyonluğu vardır.

Kadınlara boşanma ve oy verme hakkını tanıyan Latin Amerika’daki ilk ülkedir. 1913’te kadına boşanma hakkı vermiştir.

2012’de kürtaj yasal hale gelmiştir. (Bütün bu süreç devlet gözetiminde ve ücret devlet tarafından karşılanıyor)

Uruguay’da aynı cinsiyet birlikteliği 1930’lardan beri yasal ama evlilik ve diğer haklar son 10 yıldır eşit haklar kapsamında gelmiştir. Evlât edinme de onlardan birisi.

Dünyanın en uzun karnavalı Montevideo’da olup en az 40 gün sürmektedir.

Hiç yerlisi bulunmayan Güney Amerika’daki tek ülkedir. Bunun sebebi ise Salsipuedes Soykırımıdır.

Avrupalılar gelmeden önce bu topraklarda yaklaşık 4bin yıl boyunca Charrúa yerlileri yaşamaktaymış. Uruguay’ın ilk başkanı Fructuoso Rivera 1831’deki “Massacre of Salsipuedes” emrini vermesiyle Uruguay’daki yerli halk olan Charrua’ları öldürtmüş. Bu sebeple Uruguay hiç yerlisi olmayan bir ülke olarak bilinmektedir.

Uruguay konumu itibariyle yıllarca İspanya ve Portekiz arasında paylaşılamayan bir toprak parçası olmuş. Bu çekişme 1680 yılında Colonia Del Sacramento şehrinin Portekizliler tarafından kurulmasıyla başlamış. Bölgeyi İspanyolların ele geçirdiği dönemde de (1800’lerin başı) Montevideo şehri bir askeri garnizon olarak kurulmuş. Uzun seneler bu çekişmenin zararını gören bölge halkı 1811-1828 yılları arasında Portekiz, İspanya, Arjantin ve Brezilya ile mücadele ederek bağımsızlığını kazanmış.

Komşu ülkelerine kıyasla Avrupa kolonileşmesi geç gelmiş diyebiliriz.

Uruguaylıların çok milliyetçi olduğu söylenemez. Demografik olarak bakıldığında ise çoğu Uruguaylı, koloni döneminden kalma yerleşimcilerden ve Avrupa’dan gelen göçmenlerden gelmektedir. Bu sebeple de nüfusun büyük çoğunluğu (yaklaşık %90) Avrupa kökenli – çoğunluğu İspanyol ve İtalyan. Sonraki nüfus yoğunluğunu ise Afro-Uruguaylı denilen Afrika kökenli kişiler oluşturmakta. Bunun da sebebi Montevideo, köle ticaretinin giriş limanı olarak kullanılırmış. Montevideo’ya getirilen Afrikalı köleler Bezilya ve diğer ülkelere transfer edilirmiş. Bu sebeple de Montevideo’da yaşayan Afrika kökenli kişi sayısı oldukça fazla.

Ne Zaman Gidilir?


Uruguay’da 4 mevsim yaşanmakta. Aralık-Şubat ayları Yaz, Mart-Mayıs arası Sonbahar, Haziran-Ağustos ayları Kış ve Eylül-Kasım arası da İlkbahar’dır. En iyi zaman konusu beklentiye göre değişebilir. Ocak sonunda 40 gün süren karnaval başlar. Ama bu dönemde yaz tatili olduğundan Brezilya ve Arjantinli turistlerin uğradığı zamana denk geldiği için de fiyatlar biraz artar. Plajları sakin olduğu zaman için ise Aralık ayı ve Mart ayı tercih edilebilir.


ZİYARET ETMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

1. Uruguay oldukça pahalı bir ülke, hatta Güney Amerika’nın en pahalısı denilebilir.

2. Sezon dışında gitmek mali açıdan avantaj sağlasa da bazı sahil kasabaları hayalet kasabasına dönüşebilir.

3. Restoran saatlerine bakmakta fayda var. Genelde öğlen 15:00-16:30 arası restoran/kafeler kapalı olabiliyor. Akşam ise restoranlar 20:00’de açılıyor. Çoğu Uruguaylılar 21:30 sonrası yemeğe gitmekte.

4. Plajlar güzel olsa da Atlas okyanusu olduğu için denizi biraz soğuk olabiliyor.

Nereler Gezilebilir?


Uruguay genel olarak pahalı ve komşuları Arjantin ve Brezilya kadar turistik bir ülke değil.

2017 yılında; Şili 6.45 M, Arjantin 6.71 M, Brezilya 6.58 M uluslararası turist gelmiş. Uruguay’a gelen uluslararası turist sayısı ise 3.9 M ve en çok ziyaret edilen şehri Montevideo 1 M üstünde turist tarafından ziyaret edilmiş. İkinci sırada Puntal del Este şehri 824 Bin ziyaretçi almış.
Kaynak:https://www.ceicdata.com ve https://www.statista.com/

İdari olarak 19 bölgeye ayrılsa da gezilecek yerler bakımından İç Kesim (Countryside), Nehir Kıyısı (Littoral), Büyük Montevideo (Greater Montevideo) ve Sahil (Coast) 4 ana bölgeye ayrılabilir.

En meşhur olanlar yerleri ise Montevideo, Colonia del Sacramento ve Punta del Este şehirleridir. Aslında Uruguay biraz da sahilleri ile ün yapmış bir ülke. Özellikle Arjantinli zenginler Uruguay’ı tatil destinasyonu olarak kullanıyor. Brezilyalı turistlerin de ayrıca çok güvenli olması nedeniyle de tercih ettiklerini okumuştuk. Tabi ki de ülke sadece sahillerden ibaret değil. Biraz daha iç kesimlerde “Gaucho” kültürünü anlamak için “Estancia” denilen çiftliklerde de konaklayarak farklı bir deneyim yaşanabilir.

Biz Uruguay’ı biraz dinlenme noktası olarak gördüğümüzden 3 şehri belirlemiştik.

Montevideo


Başkent olan şehirde ülke nüfusunun yaklaşık yarısı yaşıyor. Bu şehirde gezilecek yerlerle ilgili yazımız ve bağlantılı olarak karnaval yazımızdan detaylara erişebilirsiniz.


İLGİLİ YAZILAR: Montevideo Gezi Rehberi ve Montevideo Karnavalı


Colonia del Sacramento


Buenos Aires’den 1 saat ve Montevideo’dan 2 saat uzaklıkta bulunan Uruguay’ın en eski şehri, tarihi dokusuyla turistleri kendine çekmekte. Günübirlik bir geziyle bile bu şehri görmek mümkün. Bu yerler ilgili yazımızı okuyarak detaylara erişebilirsiniz.


İLGİLİ YAZI: Colonia del Sacramento’da Bir Gün


Punta del Este

Uruguay’ın sahil kesiminde ziyaret edilip tatil yapılabilecek bir sürü yer bulunmakta. Biz merkez olarak Maldonado eyaletindeki Punta del Este’yi tercih ettik. Amacımız gezmekten çok biraz dinlenmek olduğu için de güzel bir mola yeri olmuştu.


İLGİLİ YAZI: Punta del Este ve Uruguay Sahilleri


Ulaşım ve Sınır Geçişi


Uruguay’a nereden geçeceğinize bağlı olarak değişebilir.

Ülkenin en büyük havaalanı ve ana merkezi, Montevideo’nun doğusunda bulunan Carrasco Uluslararası Havaalanı‘dır. Carrasco nispeten küçük bir havaalanıdır ve dünyanın dört bir yanından gelen çoğu yolcu oraya ulaşmak için en az bir veya iki kez aktarma yapmak zorunda kalacaktır.

Turist olarak gelen bir çok kişi Buenos Aires’ten şehre geliyor. Bunun için BA’den kalkan direk feribotlarla Montevideo veya Colonia del Sacramento’ya geçilebiliyor. Buenos Aires’te günlük turlar düzenleyen üç farklı feribot operatörü var ve bunlar: BuquebusSeacat ve Colonia Express. Buquebus hem Montevideo hem de Colonia’ya sefer düzenlenmekte. 2 saat 15 dk süreyle Montevideo’ya geçebiliyor. Diğer ikisi Colonia’ya geçmekte. Montevideo’ya geçecekseniz otobüsle aktarma seçeneği sunuyor.

BA’dan otobüsle geçmek zaman ve maliyet açısından çok mantıklı olmayacaktır. Ancak BA’nın kuzeyindeki diğer şehirlerden geliniyorsa mantıklı olabilir. Brezilya’nın Porto Alegre, São Paulo ve Rio de Janeiro şehirlerinden kalkan birçok otobüs bulunuyor.

Arabanız varsa da Arjantin’den Uruguay’a Rio Uruguy nehri üzerinden 4 köprü geçiş noktası bulunmakta. Bunlar; Fray Bentos, Paysandu, Salto, and Bella Union. Biz arabayla yolculuk yaptığımız için feribot fiyatları pahalı olduğundan Buenos Aires’ten arabamızla “Fray Bentos” sınırından geçerek Uruguay’a girmiştik. Sınıra varmamız yaklaşık 4 saat sürmüştü. Köprü geçişinde Arjantin Pesosu, Uruguay Pesosu veya Dolar ile ödeme yapabiliyorsunuz. Giderken 550 ARS, dönerken 350 UYU ödemiştik. Brezilya tarafından kara geçişleri ise ana geçiş noktası Chuy’dan veya diğer noktalar Bella Union, Artigas, Rivera, Cerrillada, Acegua ve Rio Branco geçilebilir.

Sınır kontrolünde tipik 3 kontrolden geçmiştik. İlk olarak arabayla Migration-Göçmenlik gişesine yöneldik. Burada pasaport üzerinde hem Arjantin çıkış hem de Uruguay giriş işlemleri aynı görevli tarafından yapılmakta. Sonrasında aracın evrak kontrolleri için ilk önce Arjantin tarafında sonra Uruguay yetkilileriyle görüştük. En son aşamada ise aracın içi kontrol edildi. Meyve-sebze ve bitki taşınmaması konusunda hassas oluyorlar.

Uruguay’ın içerisinde ulaşım konusunda ise otobüs ağı çok iyi. Okuduklarımızdan şehirlerarası yolculuklarda otobüslerin konforlu ve uygun olduğu yönünde. Demiryolu ise yok denebilecek kadar az ve kısıtlı. Şehir içerisinde metro ağı da bulunmuyor. Otobüs veya UBER(Montevideo ve Punta del Este), Taxi, Remises seçenekleri kullanılabilir.

Uruguay Mutfağı


Uruguay mutfağı, 19.-20. yy.’larda gelen İspanyol ve İtalyan göçmenler tarafından etkilenmiş. Büyük ölçüde Arjantin mutfağıyla benzeşen yemeklerden biraz bahsedelim. Öncesinde uyaralım vejetaryen&vegan yemekleri bulmak biraz zorlayıcı olabilir.

Asado: Uruguay’da da et yemekleri oldukça yaygın. Sığır eti inanılmaz yaygın ama domuz eti de opsiyonlar arasında olabiliyor. Asado genel anlamda ızgarada et anlamına gelse de etin türü ve yan ürün çeşitlerine farklılık gösteriyor.

Chivito: Çivito sandviçi olarak geçiyor. Chivo keçi eti anlamına gelse de Uruguay’da keçi bulunmadığından sığır etinden yapılarak keşfedilmiş bir sandviç. Farklı çeşitleri olsa da en basiti şu temel malzemelerden oluşur: iki tereyağlı ekmek, jambon, eritilmiş peynir, domates, marul ve mayonez arasında ince bir dana biftek.

Empanada: Güney Amerika’nın her yerinde olan müthiş böreğe benzer atıştırmalık.

Milanesa: Güney Amerika’da yine yaygın olan bir yemek olan bildiğimiz Şinitzel aslında. Ama bizdeki gibi tavuk eti ve dana etinden olurken ayrıca sebzeleri de şinitzel usülü pişirebiliyorlar. Tona Restoranda yediğimiz Patlıcan şinitzel hayatımızda denediğimiz en güzel yemeklerdendi.

Capeletis a la Caruso: Bir çeşit Uruguay mantısı gibi düşünebilirsiniz.

Churros with Dulce de Leche: Dulce de Leche vazgeçilmez lezzetlerinden. Bir de Churro’yu dulce ile doldurmuşlar.

Mate: Güney Amerika’nın kuşkusuz en çok içilen çayı diyebiliriz. Hafif acımtırak bir tada sahip. Sürekli elinde termoslarıyla mate içen Uruguaylıları görebilirsiniz.

Tannat Şarabı: Tannat üzümünden yapılan şarap dünyanın en sağlıklı şarabı olarak geçiyor.

Grappamiel – Uruguay’da popüler olan ve üzüm, tahıl, bal ve şeker içeren alkollü bir içki. Tadı ballı viskiye benziyor.

Medio y medio – Yarı şampanya yarı beyaz şarap alkollü içki.

Viski – Her ne kadar Uruguay’a özel olmasa da viski burada çok içiliyor. Dünyada kişi başına en çok viski tüketimi sıralamasında İskoçya’dan sonra Uruguay gelmekte.


Teşekkür ederiz!

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close